Petošolci smo spoznavali eno najstarejših pripravljenih živil. Kruh. Tudi danes je za večino ljudi osnovno živilo, spečeno iz testa, zamesenega najmanj iz moke, vode in vzhajalnega sredstva, navadno kvasa ter soli.  

Glede na moko, iz katere je napravljeno testo, ločimo več vrst kruha: beli kruh iz pšenične moke, polbeli kruh iz delno bele in delno črne pšenične moke, črni kruh iz pšenične moke iz neoluščenih semen, polnozrnati kruh iz različnih mok in s celimi semeni, rženi kruh, koruzni kruh, ovsen kruh, ajdov kruh, pirin kruh.

V 5. razredu smo zbirali recepte za pripravo kruh, fotografije krušnih peči, orodja za peko kruha (omelo, lopar), mevtrgo, lopatko, nečke. Ogledali smo si različne vrste zrnja (olušeno in neoluščeno) ter mok, ki jih zmeljejo iz žit. Spoznali in pripravili smo droži iz ržene moke, z njimi spekli zmesni kruh. Primerjali smo ga s kruhoma, ki smo ju spekli enega s kvasom in drugega z vinskim kamnom. Učenci so se najbolj zabavali, ko so sami zamesili kruh, mesili testo, ga oblikovali in opazovali med vzhajanjem. Komaj so čakali, da se je kruh spekel in ga z navdušenjem poskusili ter primerjali. Naši učilnici sta takooooo omamno dišali po našem, svežem kruhu. Mmmmmm …