V četrtek, 14. marca 2019, smo imeli kulturni dan v okviru projekta Igrišče za gledališče. Odpravili smo se proti Ljubljani, kjer smo si v Stari Mestni elektrarni najprej ogledali plesno, gledališko in cirkuško predstavo Črni petek z Brankom Potočanom, katere izhodišče je pesem Dragotina Ketteja Melanholične misli. V predstavi je nastopil tudi duo Silence. Umetniki so na odru pričarali usodo današnjega človeka, ki je kljub množični populaciji na Zemlji, sam in osamljen. Učenci so se po predstavi razdelili v delavnice in nadaljevali delo v skupinah.

Pri gibalni delavnici smo se najprej sprehodili do plesne šole v mestu. Tam smo odložili svoje stvari in se z zanimanjem ozirali po plesni dvorani. Na začetku smo se z Natašo Živković pogovarjali o predstavi in o tem, kaj je sodobni ples. Mentorica je bila zelo zabavna, povedala nam je, da je najprej trenirala balet, zdaj pa se je posvetila sodobnemu plesu, ker jo to bolj zanima. Za ogrevanje smo se lovili in igrali različne igre. Nato smo poskusili uprizoriti del predstave, tako da smo se gibali po tleh, v parih izvajali različne gibe, na koncu pa se postavili še v krog, v katerem smo si na različne načine podajali energijo. Bilo je zelo zabavno.

 Teja Žulič in Patricija Penca, 9. razred

 Na delavnici improvizacije s Tejo Bitenc se je odvijalo veliko zanimivih dogodkov. Za sproščenost in boljšo voljo ter vzdušje smo se najprej spoznavali. Nato nam je mentorica dala navodila za nadaljnje delo. Vstali smo in se začeli sprehajati po prostoru, pomembno je bilo dobro opazovati dogajanje okoli sebe. Po določenem času smo se ustavili, zaprli oči in pokazali na določeno stvar, ki jo je mentorica omenila. Nato smo se razdelili v manjše skupine in nalogo ponovili. Vsi učenci smo bili zelo zadovoljni z delavnico, ker smo se naučili improvizirati, kar je  velikokrat zelo pomembno tudi v vsakdanjem življenju.

 Evelin Luštek, 9. razred

Na naši delavnici smo bili zelo aktivni. Odpravili smo se na potep po Ljubljani, in sicer do Cukrarne, kjer je bival in umrl Dragotin Kette. Z vodičem smo si ogledali nekaj pomembnih mestnih znamenitosti s poudarkom na grafitih in ulični umetnosti (Staro elektrarno – mural Aplavz, Onkraj gradbišča, Metelkovo, Cukrarno – skate park in grafite, Tovarno Rog in grafite, grafit Urška pri Žitnem mostu in Trubarjevo ulico). Bilo mi je zelo všeč, ker grafitov in ulične umetnosti ne opazujem pogosto, zato je bilo zanimivo poslušati, kakšne zgodbe se skrivajo za temi umetninami.

 Urban Tomšič, 9. razred

 kudlj2kudlj1

kudlj3 kudlj4