V sredo, 26. 5. 2023, smo praznovali DAN ŠOLE. Takrat se spominjamo kostanjeviškega umetnika Jožeta Gorjupa, po katerem se šola imenuje. Pripravili smo osrednjo prireditev, ki je hkrati tudi občinska proslava pred dnevom upora in prvim majem ter organizirali 33. otroški likovni EXTEMPORE.

Naša letošnja prednostna naloga šole je PREVZEMAM ODGOVORNOST, zato smo za način izražanja izbrali RECIKLIRANJE ODPADNIH MATERIALOV. Namen je bil, da že pri otrocih privzgojimo čut do varovanja okolja, in ko govorimo o likovnem izzivu, privzgojimo tudi odnos do recikliranja, skrb za varčno porabo energije in ohranjanje naravnih virov. Medtem ko pri klasičnem recikliranju razgradimo stare predmete, da bi ustvarili nekaj novega, umetniško recikliranje ustvari nekaj novega iz obstoječega predmeta.

Tema ustvarjanja je bila V PAJKOVI MREŽI.  Tokrat smo se odločili, da bomo poiskali navdih v žuželkah, živalski vrsti, ki je obstajala davno pred pojavom človeka. Žuželke so preživele vse spremembe, potrese, izbruhe vulkanov, ledene dobe in druge naravne pojave. Živijo na vseh kontinentih in so eden najpomembnejših členov v ekosistemu. Vloga žuželk v naravnem okolju je nenadomestljiva, saj skrbijo za  naravno ravnotežje, hkrati pa človeku pomagajo v boju s škodljivci. Seveda pa se še kako zavedamo, da so nekatere vrste žuželk izjemno pomembne tudi za pridelavo hrane in drugih dobrin (čebele, sviloprejke). Vedno bolj se zavedamo, da bi bilo brez žuželk življenje na Zemlji ogroženo.

Likovni izziv je bil ustvariti različne žuželke iz že uporabljenih predmetov, kot so plastične vrečke, plastenke, pločevinke, škatle, žice. »V pajkovo mrežo smo tokrat ujeli vso ustvarjalnost, ki jo premorejo otroci, in jim, kot žuželkam, nadeli krila, da je njihova domišljija lahko poletela visoko v nebo,« so besede naše ravnateljice Melite Skušek. V pajkovo mrežo so se ujele pikapolonice, čebelice, murni, mravlje, komarji, metulji, kačji pastirji, hrošči in bogomolke. Mreže smo pletli tudi z učenci drugih šol in so se v pajkovo mrežo ujeli mladi ustvarjalci in njihovi mentorji šestih šol, ki so prinesli svoje izdelke  za skupno razstavo.

Dogodek je povezovala učiteljica Janja Budna Leban. Slavnostni govornik je bil mag. Teo Hrvoje Oršanič, direktor Zavoda RS za varstvo narave, ki je med drugim opozoril na skrb za zemljo. Dramski program, ki se je tematsko navezoval na žuželke, je napisala učiteljica Metka Povše, sodelovali so učenke in učenci šole vključno s pevskim zborom pod taktirko učiteljice Mojce Jevšnik. Niti celotnega poteka ustvarjanja otroškega likovnega 33. extempora,  je v svojih rokah obdržala učiteljica Bojana Cvejić Zagorc..

V slavnostnem delu prireditve sta publiko nagovorila tudi župan Občine Kostanjevica na Krki Robert Zagorc in ravnateljica osnovne šole Melita Skušek. Za glasbeno popestritev sta poskrbeli pevka Maja Zagorc in Pihalni orkester Kostanjevica na Krki.

Razstava izdelkov je postavljena na šoli in v njeni okolici, kjer si jo lahko ogledajo tudi zunanji obiskovalci.

O extemporu so poročali:

https://www.posavskiobzornik.si/kultura/%E2%80%8Bv-pajkovi-mrezi-je-na-otroskem-extemporu-sodelovalo-sest-sol-100107

https://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/poglejte-kako-so-v-pajkovo-mrezo-ujeli-stevilne-zuzelke-foto/