V petek, 21. 4. 2023,  smo na OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki imeli eko dan. Začeli smo ga z uvodno kulturno prireditvijo, ki je vse prisotne opozorila na onesnaževanje in na posledice neprimernega ter nespoštljivega odnosa do okolja. Na prireditvi smo podpisali tudi eko listino, s katero smo se zavezali, da bomo varovali svoj planet.

Učenci so po malici obiskovali različne postaje ter delavnice pod vodstvom komunalnega podjetja Kostak. Delavnice so bile vsebinsko izredno bogate in zanimive. Mlade so poučevale, seznanjale in jih opozarjale o odgovornosti ravnanja do čistega okolja. Na vodni postaji so učenci spoznavali kroženje vode, ugotavljali, kdaj je voda pitna, kje izvira, kako se pripravi in kako lahko podtalnica onesnažuje naša tla. Učenci so si ogledali Kostakov kamion za odvažanje smeti, kako pravilno ločevati odpadke, spoznavali, kako lahko stare stvari ponovno uporabimo … Preizkusili so se tudi v eko kvizu. Najmlajši učenci so poslušali zgodbico o Bobru Boru ter ustvarjali iz odpadnega materiala. V novinarski delavnici so učenci posneli vse dejavnosti in se preizkusili v vlogi novinarjev na terenu. Učenci, ki so bili vključeni v likovno delavnico, pa so risali motive za poslikavo novega smetarskega tovornjaka podjetja Kostak.  

Pred zaključkom so se vsi učenci šole udeležili še čistilne akcije, dan pa smo zaključili tako, da smo ob ribniku posadili dren, ki nam ga je podarilo komunalno podjetje Kostak.

                                                                             Eko koordinatorica: Martina Perašin

Povezava na posnetek novinarske delavnice: EKO DAN 2023.

Posnetek bo objavljen 25. 4. 2023 na Posavskem tedniku in na povezavi eposavje.com.