V sredo, 15. 2. 2023, smo imeli učenci 8. in 9. razreda kulturni dan. V Kulturnem centru Janeza Trdine smo si ogledali zanimivo predstavo Reformatorji na odru, kjer sta nam glavna igralca Boštjan Gorenc – Pižama in Nik Škrlec približala obdobje reformacije in delovanje Jurija Dalmatina iz Krškega ter njegovega učitelja Adama Bohoriča iz Brestanice. Zaključila sta s sporočilom, naj negujemo in cenimo svoje korenine, tako da spoštujemo slovenski jezik in verjamemo, da nikoli ne bo izumrl.

Po končani predstavi smo se razdelili v pet skupin in se pod vodstvom dijakinj srednje šole za turizem sprehodili po Novem mestu. Videli smo knjižnico Mirana Jarca, Glavni trg, hišo, v kateri se je rodil Božidar Jakac, Jakčev dom, kjer je poleg drugih aktualnih razstav tudi stalna zbirka Jakčevih del, sprehodili smo se mimo Dolenjskega muzeja, ogledali smo Kapiteljsko cerkev, ki krasi vrh griča nad starim mestnim jedrom in je vidna daleč naokoli. Spoznali smo tudi zgodovinske osebnosti na dragocenih svetih vratih Kapiteljske cerkve.

Dijakinjam, ki so z nami pridobile prvo izkušnjo turističnih vodičk, se iskreno zahvaljujemo za poučen sprehod po prelepem kulturno in zgodovinsko bogatem mestu, ki ga bodo nekateri naši učenci zagotovo redno obiskovali že v jeseni kot dijaki.

     Livia Zara Hauptman, 8.razred