Letos bomo 24. aprila prvič obeležili Slovenski dan brez zavržene hrane. Z njim želimo slehernega posameznika spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastanka zavržene hrane. V Sloveniji namreč vsako leto zavržemo 140.000 ton hrane, kar je zelo zaskrbljujoče.

Zato pozivamo vse učence, starše, zaposlene na šoli in ostalo lokalno skupnost, da se vsaj za en dan pridružijo tej pobudi in zmanjšajo količino zavržene hrane.

Pobudi se lahko pridruži vsak, ki je predan zmanjševanju obremenitev našega planeta, ne glede na to, ali gre za posameznika, ustanovo, podjetje ali drugo organizacijo. Z učinkovitim ukrepanjem lahko postanemo zgled in navdih za ljudi po svetu.

Pobudo ob Slovenskem dnevu brez zavržene hrane predstavljajo tri zaveze, ki bodo vsaka zase in vse skupaj pripomogle k zmanjševanju količin zavržene hrane in ustvarjanju boljšega sveta:

1. Odgovorno, premišljeno in preudarno bom ravnal s hrano, ki jo kupujem, shranjujem in uživam.

2. Skrbel bom za to, da bo v koših za smeti končalo čim manj hrane, ki je še vedno užitna in jo lahko še uporabim.

3. Tudi družino, prijatelje, sošolce, sodelavce in druge, ki lahko primaknejo svoj delček k cilju pobude bom informiral in spodbujal k zmanjševanju količin zavržene hrane.

Hvala, ker skupaj z nami ustvarjate boljši svet!

EKO ŠOLA