V septembru smo v skupini Račke pričeli s tematskim sklopom Jaz in moji prijatelji. Otroci so se skozi socialne, gibalne, rajalne igre, ob prepevanju pesmic, igranju na male ritmične instrumente, poslušanju zgodb in pravljic, navajali ter spoznavali drug drugega ter vzgojiteljici.

Med drugim smo se veliko pogovarjali o primernem in neprimernem vedenju v različnih situacijah, v igralnici, garderobi, doma in v prometu. Dogovorili smo se, da bomo pravila, ki smo jih postavili dosledno upoštevali.

Otroci so prepevali znane in manj znane pesmi ter igrali na male ritmične instrumente. Ob igranju na MRI so izvajali glasbeno didaktično igro Jesenska.

Hodili so po črti (robnik in bela črta na trim stezi) in se na ta način učili vzpostavljati ravnotežje in koordinacijo telesa.

Igrali so se na peskovniku, izvajali gibalne vaje z žogami in obroči ter tekli po šolski trim stezi. 

Udeležili so se pohoda, kjer so na postanku ob potoku preizkušali plovnost vej, kamnov in listov.

V naše kraje je prišla teta Jesen, z njo pa občutne spremembe v naravi. Na sprehodih so otroci opazovali ter poimenovali sadna drevesa in vrtnine na bližnjih vrtovih in ob tem prepoznavali značilnosti letnega časa.

Pri šolskem ribniku so preštevali rdeče ribice in cvetove lokvanjev.

Igrali so se z naravnim materialom: listjem, lubjem, želodki, palčkami in kamni.

V likovnih delavnicah so razvijali ročne spretnosti ter ustvarjali v kombiniranih tehnikah. S kredami so risali po asfaltu.

Otroci so poslušali pravljice in zgodbe: Mala račka, Medved in miška, Maša in medved, Prostorček za sanje, O osličku, ki je šel pogledat svet, Miška in slon, Rdeča kokoška, Jabolko.

Seznanili so se z deklamacijami Rac, rac, racman, Petelinček, Jabolko in s kratko prozo iz zbirke Enci benci na Kamenci in Mehurčki.

Ob vseh dejavnostih je čas hitro minil in že smo v oktobru, katerega prvi teden je posvečen prav otrokom.

Pa še to za zaključek: Naša himna je Račka Kratkotačka.

Zapisala: Alvea Babič