V okviru tematskega sklopa Jesenski Živžav so otroci poslušali pesmice in deklamacije primerne letnemu času. Opazovali so spremembe v sadovnjaku, na polju, travniku in v šolskem gozdičku. Spreminjajoča jesenska narava je vsak dan kazala drugačno podobo. Nabrane jesenske liste, palčke, želodke, kostanje, storže, koruzne storže, buče.. so uredili v jesenske senzorične škatle. Otroci so opazovali, tipali, vohali, poslušali, razvrščali, primerjali ter urejali nabrani material. Ob tem so začutili značilnosti barvite jeseni. Med drugim so si pripravili jabolčni kompot, olupke in peščišče pa uporabili za pripravo kisa.

   

Odtekli so jesenski kros, kar je bila naloga Malega sončka. Po dogodku so prejeli medalje. Obiskali so knjižnico, v kateri so se seznanili s poklicem knjižničarke. Dobili so novo člansko izkaznico, s katero si lahko sposojajo knjige. Sodelovali so v  interaktivni zgodbi V svetu knjig  ter se na koncu brezskrbno zaigrali v igralnem kotičku Valvasorjeve knjižnice.

   

Obiskala jih je čebelarka in zeliščarica gospa Milka Kuplenik. Predstavila jim je zdravilne rastline ter način priprave domače čajne mešanice. Med razgovorom so otroci ozavestili pomen zdravilnih rastlin za vzdrževanje zdravja. Gospa Kuplenik je pripravila čaj, na čajanko so povabili Čebelice. 14. oktobra 2019 so otroke našega vrtca obiskali gasilci PGD Kostanjevica na Krki. Predstavili so delo prostovoljnih gasilcev, pokazali opremo, vozilo z orodjem in pripomočki, ki jih uporabljajo v primeru nesreč. Obisk se je zaključil s prijetnim druženjem ob sladki pogostitvi.

Izvajali so vaje z žogami, obroči ter didaktično igro Ptički v gnezda ter gibalno igro Od glave do peta. Na šolskem igrišču so otroci tekli po trim stezi. Na stezi so hodili po beli črti in se na ta način učili vzpostavljati ravnotežje in koordinacijo celotnega telesa.

Otroci so poslušali pravljice Jabolko, Jesenski veter, Sonce in veter, Pametni veter, Na obisku pri svetlem soncu, Jesenska zgodba, Medved in miška, Miška in slon, Kako si je kozica zgradila bajtico, Lisica in divji petelin, Prijatelja, Razbita buča.

S pestrimi praktičnimi, matematičnimi in likovnimi dejavnostmi, so si urili prstne spretnosti ter šteli do pet. Ličkali in ružili so koruzo, s pincetami so razvrščali in prirejali barvne cofe in želodke v posebne embalaže.

Igrali so se z nabranim naravnim materialom: preštevali, razvrščali, primerjali, urejali liste in plodove, nizali lesene perlice.  Iz starih reklamnih časopisov so izrezovali slikovno gradivo. Na posebne kartonske podlage, namenjene grafomotoričnim vajam, so otroci z gumbi in zamaški različnih velikosti sestavljali barvite vzorce.

V okviru projekta Branje in igranje s prostovoljci v vrtcu, so otroke obiskale učenke predmetne stopnje in z njimi preživele prijetne trenutke.

Igrali so na male ritmične instrumente ter spremljali znane in manj znane pesmice. Posebno pozornost smo namenili sledečim pesmicam: Na okno tok, tok, Zajček Dolgoušček, Mali slonček, Ježek Bežek, Jesenska, Kostanjček zaspanček, Mala miška, Prijateljska.

V okviru projekta Račke v gibanju smo se odpravili na daljši orientacijski sprehod do brvi, kjer so otroci spustili veje v potok ter opazovali njihovo potovanje.

V okviru projekta Lutka moja prijateljica sta vzgojiteljici pripravili lutkovno igro Razbita buča. Na predstavo so povabili Čebelice.