Sedmošolci in šestošolci smo si v ponedeljek, 17. 6. 2019, v okviru projekta Podjetna devetka ogledali uspešne tovarne v naši okolici. Najprej smo se z avtobusom odpravili v tovarno Arex. Ogledali smo si izdelavo pištol in nabojev, spodbujali so nas k vpisu tehniških šol, pri čemer so želeli navdušiti predvsem dekleta. Marsikdo od fantov ni ostal ravnodušen ob izjavi, da štipendirajo tudi srednješolce, med njimi tudi našega bivšega učenca. Nagradili so nas z obeski za ključe, ki imajo okrasek mini pištolo, kar je izjemno razveselilo naše fante pa tudi dekleta.

Po malici je sledil ogled uspešnega in inovativnega evropskega podjetja Podgorje v Šentjerneju, ki proizvaja vrhunsko pohištvo za caravaning, yachting in pohištvo specialnih izvedb.

Vodič nas je popeljal po tovarni, pokazali so nam izdelavo lesenega pohištva za avtodome in počitniške prikolice. Na koncu so nas pogostili z lučko in vodo.

Vrnili smo se v Kostanjevico, kjer so si šestošolci ogledali podjetje Krovstvo in tesarstvo Tršinar, sedmošolci pa tovarno Resistec, kjer izdelujejo sestavne dele za sesalce, za sisteme zalivanja …  V obeh kostanjeviških podjetjih so se nas pogostili in nam razdelili praktična darilca.

Z novimi znanji in s polnimi želodčki smo se odpravili še na šolsko kosilo. Redko doživiš, da te takole razvajajo z darilci in slaščicami. Hvala vsem podjetjem za prijaznost, gostoljubnost in prenos novih ter zanimivih znanj.

Ema Zagorc, 7. razred