DZ10 DZ1

V torek, 12.2.2019, smo se predstavniki mladih šolskih parlamentarcev Evelin Luštek, Klara Jarkovič, Urban Urh Jakše in Klemen Mohar z mentorico Martino Perašin udeležili ogleda Državnega zbora RS. Obisk je organizirala Zveza prijateljev mladine Krško,  sodelovale pa so vse osnovne šole iz krške in kostanjeviške občine.

Najprej smo si ogledali multimedijsko razstavo v Hiši Evropske unije. Skozi zanimive vsebine povezave z delovanjem evropske unije, smo izvedeli veliko o sestavi, delovanju in soodvisnosti držav v Evropi. Na koncu smo opravili tudi test, s katerim smo dokazali, da smo si veliko tudi zapomnili.

Glavna točka našega izleta pa je bil obisk Državnega zbora. Vse navzoče je pozdravil predsednik državnega zbora mag. Dejan Židan. Bil je zelo prijeten sogovornik, preprost in zabaven. Povedal nam je veliko o delu poslancev in  ureditvi v državnem zboru.

Ogledali smo si preddverje velike dvorane državnega zbora, ki ima zanimivo poslikavo zgodovine Slovencev od zametkov državnosti do novejše zgodovine, ki je delo Slavka Pengova. 

Spoznali smo veliko dvorano državnega zbora, izvedeli veliko o politični zgodovini mlade države ter delu poslancev. 

Po zaključenem ogledu smo se zadovoljni vrnili domov. 

DZ3DZ4DZ5DZ6DZ7DZ8DZ9DZ12DZ13DZ14DZ15DZ16DZ17DZ18