V soboto, 15. 10. 2022, je bila v Črneči vasi slovesna prireditev ČRNEČA VAS SKOZI ČAS, ki je bila posvečena otvoritvi prenovljene stare ljudske šole ter 80-letnici bombardiranja in požiga vasi med vojno.

V kulturnem programu po scenariju Melite Skušek so v dramskem in pevskem delu nastopili učenci naše šole pod vodstvom Staše Jordan in Mojce Jevšnik, pevke Društva podeželskih žena Pod Gorjanci in domača skupina harmonikarjev. Na slavnostnem dogodku so številno publiko pozdravili in nagovorili vaščani Laura in Jože Stopar ter Matej Kuhar, v nadaljevanju pa še podžupan v funkciji župana Robert Zagorc, Vita Weiss iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine iz Novega mesta, direktorica Posavskega muzeja iz Brežic Alenka Černelič Krošelj, v imenu Občinske organizacije zveze borcev za vrednote NOB Jakob Gašpir, slavnostna govornica je bila tudi ministrica za kulturo RS dr. Asta Vrečko. Zbrane je pozdravil tudi Zlatko Aga, župan pobratene občine Rešetari iz Hrvaške.

Po kulturnem programu je sledila svečana otvoritev prenovljene nekdanje šolske stavbe in odkritje spominske plošče. Po končani slovesnosti so vaščani za vse goste in obiskovalce pripravili bogato pogostitev, ob kateri so se družili še v pozno popoldne.

Prispevke o dogodku si lahko preberete in ogledate tudi na:

POSAVSKI OBZORNIK https://www.posavskiobzornik.si/novice/%E2%80%8Bzgodovinski-dan-v-crneci-vasi-odprli-prenovljeno-nekdanjo-solo-98200

TV NOVO MESTO  https://youtu.be/-wEi8zOKYvg

RTV SLO  https://www.rtvslo.si/rtv365/arhiv/174906732?s=tv