Po dveh letih, ko zaradi epidemije nismo mogli izvesti šolskega praznika, smo v petek, 22. 4. 2022, ponovno pripravili osrednjo prireditev ob dnevu šole z naslovom Vse rože sveta. V okviru praznovanja smo odprli tudi razstavo likovnih del 32. otroškega likovnega extempora, na katerem so sodelovali prav vsi učenci naše šole, ki so z motivi cvetja poslikali lesene ploščice ali posebej izbrane kamenčke. Strokovno sta extempore vodili likovna pedagoginja Darja Kovačič in Alja Fir iz Galerije Božidar Jakac, učencem pa so pri ustvarjanju prav vsi strokovni delavci šole.
Dan šole praznujemo v spomin na umetnika Jožeta Gorjupa, po katerem smo šolo poimenovali leta 1982. Letos smo ob 90-letnici njegove smrti postavili tudi spominsko steno o njegovem življenju in delu. Predstavitev je po zamisli šole in Galerije Božidar Jakac oblikoval Matic Tršar. Gorjupovo življenjsko in ustvarjalno pot je podrobneje predstavil direktor Galerije Božidar Jakac Goran Milovanović, ki je poudaril, da je bil tudi Gorjup nekoč učenec kostanjeviške šole, danes pa ga štejemo med velikane likovne umetnosti, čeprav je živel le četrt stoletja.
Prireditev smo posvetili tudi prihajajočima praznikoma dnevu upora proti okupatorju in prazniku dela. O tem je spregovoril župan Ladko Petretič, častni gost, predsednik Državnega zbora RS Igor Zorčič, pa je izpostavil velike spremembe in negotove razmere v svetu in hkrati poudaril, kako pomembno je, da se srečujemo ob takšnih dogodkih, kot je bil petkov. Vsem, ki so ustvarjali in soustvarjali na extemporu je čestital in dodal, da ne gre samo za umetnost, ampak takšni dogodki našim otrokov kažejo pravo pot v prihodnost.
Učence in obiskovalce je nato nagovorila dr. likovne umetnosti Jožica Medle, ki je strokovno ocenila razstavljena dela in jih pohvalila za ustvarjalnost, predvsem pa jo navdušila dovršenost vsakega izmed del in dejstvo, da niso zapadli v ustvarjanje kiča.
Ob prazniku smo se spomnili tudi naših nekdanjih učencev, ki danes tvorijo odbojkarsko ekipo, ki se je pred kratkim uvrstila v 1.b državno odbojkarsko ligo ter se zahvalili Darji Kovačič in Lidiji Stipanič za dolgoletno strokovno vodenje extempora.
Obiskovalci, ki so skoraj do zadnjega kotička napolnili šolsko športno dvorano, so bili še posebej navdušeni nad nastopi učencev, ki so z besedo, plesom, predvsem pa pevskimi nastopi obogatili prireditev. Po več kot dveh letih so pod strokovnim vodstvom Mojce Jevšnik, Metke Povše, Janje Budna Leban in Martine Perašin ponovno stali na šolskem odru, zato jim velja še posebej čestitati. Nastopili so: pevci šolskega zbora in solisti Zara Štokar, Tai Kučič (harmonika), Ariana Križman, Ana Baznik, Eva Planinc, Ema Petič, Simon Hribar, Val Štokar, Adam Jordan, Sebastjan Kvartuh in Primož Črtalič, recitatorji Livia Zara Hauptman, Jakob Pavlovič, Tina Luzar, Jasmina Pisek in plesna skupina iz 3. razreda.
Dan šole je z veselimi koračnicami in himno obogatil tudi Pihalni orkester Kostanjevica na Krki.
Avtorja fotografij: Goran Rovan in Peter Pavlovič

Več fotografij najdete na spletni strani: https://www.posavskiobzornik.si/kultura/%E2%80%8Bv-ospredje-so-postavili-roze-in-jozeta-gorjupa-96527

Prispevek o prireditvi: https://www.vaskanal.com/novice/6358-vse-roze-sveta