V četrtek, 14. 10. 2021, smo učenci predmetne stopnje odšli v Ljubljano. Po prihodu v mesto smo se sprehodili do Mestnega muzeja Ljubljana, kjer sta nas vodička in zabavna Klepetulja popeljali skozi zgodovino: obdobje francoske revolucije, Ilirskih provinc, Svete alianse … Klepetulja je v Ljubljani živela ravno v teh turbulentnih časih, ko so tudi tod odmevale ideje francoske revolucije, in sicer »svoboda, enakost in bratstvo«. Te je v naše kraje prinesla predvsem štiriletna francoska nadvlada v mestu. Ljubljana je postala glavno mesto Napoleonovih Ilirskih provinc in je takrat doživela kulturni razcvet. Učenci smo dobili vlogo Napoleona, francoskega kralja Ludvika XVI., avstrijskega kneza Metternicha, nazadnje smo se preizkusili v kvizu.

Po ogledu muzeja nas je zunaj pričakal vodič. Dobili smo sprejemnike in slušalke in tako sledili vodiču, ki nas je popeljal po Ljubljani. Veliko smo izvedeli o kongresni Ljubljani v 19. stoletju, ki je za štiri mesece postala središče evropske politike. Na svoj račun pa so prišli tudi številni udeleženci družabnih dogajanj, saj so se vsakodnevno vrstili plesi, gledališke in operne predstave, ognjemeti, maškarade … Na zbor Svete alianse še danes spominjajo Kongresni trg, Cesta dveh cesarjev in gostilna Pri ruskem carju.

Sončen, a kar precej hladen jesenski dan, po dolgem času spet v Ljubljani, je bil zgodovinsko obarvan, drugačen, zanimiv in poučen.

                                                                             Rok Levojević, 8. razred

RIMSKA EMONA

V četrtek, 14. 10. 2021, smo imeli kulturni dan v Ljubljani. Šestošolci in sedmošolci smo se sprehodili po rimski Ljubljani, spoznavali antično mesto Emona, ki so ga Rimljani zgradili na območju našega glavnega mesta. Krožna arheološka pot nas je vodila do arheološkega parka, kjer so ostanki emonske hiše, okrašene z mozaiki in stenskimi poslikavami. Spoznali smo delovanje hipokavsta, rimskega talnega in stenskega ogravanja, ki je v zimskih dneh skrbel za toploto v hiši. Obisk arheološkega parka Emonska hiša smo zaključili z ogledom kamnitih ostankov javnega stranišča, kjer so se Emonci radi družili in klepetali.

V Mestnem muzeju smo si v kletnih prostorih ogledali del opreme rimskega vojaka. Med tem smo sedeli na delu ohranjene rimske makadamske ceste. Videli smo tudi rimsko kloako (kanal za mestne odplake) in nagrobnik pomembne rimske družine. Ogledali smo si oljenke in epruvete za olja, ki so jih Emonci uporabljali v javnih kopališčih, nepogrešljivem delu njihovega življenja. Spoznavali smo tudi jedilnik premožnih Rimljanov, ki se je razlikoval od hrane revnejših prebivalcev Emone.

Kulturni dan mi je bil zelo všeč. Za konec pa še rimski pozdrav – Ave!

                                                                            Livia Zara Hauptman, 7. razred