Trgatev je bila nekoč in je tudi še danes največji dogodek vsakega vinogradnika. Predstavlja zaključek njegovega celoletnega marljivega in natančnega dela v vinogradu. Ob tej priložnosti se je vedno tudi dobro jedlo in pilo, kajti trgatev je bila na nek način tudi praznik.

Učenci tretjega razreda so se v okviru letošnjega projekta DEKD aktivno vključili v trgatev, ki jo pri nas v mesecu septembru in oktobru poznamo in doživljamo skoraj v vsaki družini. Na trgatvi so podrobno spremljali in dokumentirali opravilo trgačev in kletarjev, njihovo orodje, posodo in pripomočke ter se seznanili s postopkom predelave grozdja v vino. Hkrati so še spremljali, kaj so ob zaključku trgatve na mizo prinesle pridne gospodinje. Svojega dela so se lotili natančno in raziskovalno, kajti zbrali so zajetno zbirko fotomateriala. Spoznali so tudi potek trgatve nekoč in si ogledali staro vinogradniško posodo, naprave in pripomočke, ki jih hrani muzej domačinke Mimi Frankovič na Dolšcah.

Za nameček raziskave je Rene Kadunc predstavil  tudi trgatev pri svojem »nonotu« na Krasu imenovano b`ndima, kjer prideluje chardonnay in teran. Ugotovili smo, da je trgatev na Krasu prav tako velik dogodek, le da so tam na mizi povsem drugačne kulinarične dobrote kot pri nas.