Učenci 4. razreda smo imeli v sredo, 29. 9. 2021, tehniški dan v okviru DEKD na temo Dober tek.

Obiskali in ogledali smo si muzej na prostem v Pleterjah ter imeli delavnice, v katerih smo izdelali pletenice in ptičke iz testa ter pripravili proseno kašo s suhimi slivami za peko v krušni peči. Kuharske delavnice so bile v črni kuhinji, škopanje na podu, ogled kmečkih poslopij, živali in metanje podkev pa na dvorišču. Vodili so nas prijazni gostitelji te kmetije; gospod Simon Udvanc, lastnik muzeja, gospodinja Tatjana Kuhar iz društva kmetic in skrbnica živali na tej kmetiji, Tanja.

VTISI, KI SMO JIH ODNESLI Z OBISKA NA KMETIJI:

KLARA LINDIČ: Naučila sem se, kako se dela ptičke in pletenice iz testa.

NIK CUNK: Najbolj všeč mi je bilo, ko smo pekli ptičke in pletenice iz testa v krušni peči.

LEON HOMAN ŠOŠTER: Muzej na prostem v Pleterjah mi je bil zelo všeč; kmetija z vsemi kmečkimi poslopji, pa živali na kmetiji in črna kuhinja s krušno pečjo ter peka pletenic in ptičkov  v njej. Najbolj mi je bil všeč petelin z imenom General. To je bil zame lep in nepozaben tehniški dan.

IVANA KLEMENČIČ: Na ta dan sem se imela zelo lepo. Takoj, ko sem stopila skozi vrata kmečke hiše sem bila navdušena nad črno kuhinjo s  krušno pečjo. Posebej sem bila vesela, da sem lahko božala zajčka. Všeč so mi bile kokoške, ki so se prosto sprehajale po dvorišču in da  smo se veliko smejali. Ugotovila sem, da se zelo rada igram igro metanje podkev.

TEVŽ PLOJ: Komaj sem čakal, da se pripeljemo v Pleterje in da vidim črno kuhinjo, živali na kmetiji in kako se peče pletenico in ptičke iz testa. Vse je bilo čudovito, z zanimanjem sem si ogledoval črno kuhinjo s krušno pečjo in ognjiščem, z veseljem sem oblikoval svojo pletenico in ptička iz testa, najbolj pa me je navdušilo, ko smo božali živali. V spominu imam vse, kar smo počeli, tudi igro metanje podkev.

ANA MARIE JORGA ARNŠEK: Danes je bilo odlično! Dan smo preživeli v muzeju na prostem v Pleterjah. Navdušena sem bila, ko sem videla, kako skuhati  mlečno kašo ter speči ptička in pleteničko iz testa. Najbolj mi je bilo všeč, ko sem slišala vse o živalih. Všeč mi je bila stara kmečka igra metanje podkev. Ta dan mi je ostal v lepem spominu.

JAKA BOŽIČ: Bilo je čudovito, ko mi je muca zaspala v naročju. Najbolj sem si zapomnil, ko sem videl velikega psa Leva. Smešno mi je bilo, ko sem videl petelina Boruta.

GAŠPER BAZNIK: Najbolj se mi je vtisnilo v spomin, ko sem si na kuharski delavnici naredil ptičko in pletenico iz testa. Všeč mi je bilo, ko smo božali živali, imeli so tudi velikega petelina, ki mu je bilo ime tako kot mojemu atiju, Borut.

MARTIN RANGUS: V muzeju na prostem je bilo čudovito, saj smo videli ponije, kokoši, peteline, piščančke in psa Leva. Bilo je čudovito, ko smo izdelovali dobrote iz testa skupaj s prijatelji za isto mizo. Najljubša mi je bila igra metanje podkve.

TEVŽ ŽULIČ: Danes sem se imel zelo lepo. Navdušilo me je vse kar smo počeli, najbolj pa mi je bil všeč pes Lev in igra metanje podkev.

IZABELA UNETIČ: Danes sem spoznala veliko novih stvari. Zelo mi je bilo všeč, ko smo si ogledali živali in pekli pletenice, ptičke in proseno kašo. Kaša je bila odlična! Tukaj mi je bilo zelo všeč.

MIHAEL ZAGORC: Bilo  je čudovito, ko smo skupaj pekli ptičke in pletenice. Veselilo me je, da smo lahko božali živali. Spoznal sem starodavno igro metanja podkev ali kopit. V črni kuhinji je bilo polno dima in slišal sem, da so v njej prekajali klobase in salame.