Na petkov večer (16. 2. 2024) so osmošolke (Iva Pisek, Neli Milek, Gaja Lavrenčič, Zara Štokar, Elin Tomazin, Ana Baznik) v večnamenskem prostoru pred šolsko knjižnico pred več kot sto zbranimi gosti pod mentorstvom učiteljice slovenščine predstavile knjižni prvenec sošolke Ule Bratkovič, ki je pri Založbi 5ka zmagala na literarnem natečaju za najboljšo Mlado pisateljico leta 2023 z romanom Lepo spi, Lepotec.

Interpretativno branje odlomkov iz romana, ki so bili hudomušni, prikaz šolskega utripa in prvih ljubezenskih doživetij skozi oči 1.-osebne pripovedovalke, tj. najstnice, so z instrumenti pospremile: Neli na harfi, Gaja na kitari in Ana na klarinetu.

Predstavnika založbe sta predstavila pogoje za izbor najboljšega pri projektu Mladi pisatelj leta, kjer so iskali najboljšega med najboljšimi, starega med 10 in 17 let. Prednost pri izbiri so imele čustvene zgodbe, ki imajo pozitiven vpliv na bralca in s tem na družbo nasploh. Na izbor se je prijavilo več kot 30 najstnikov s svojimi literarnimi deli. Projekt so izvedli, ker želijo spodbuditi branje in pisanje med mladimi. Petra Škarja, ustanoviteljica Založbe 5ka, je povedala: »Dokler pišemo, imamo svojo kulturo. Dokler imamo kulturo – kot narod obstajamo.«

Literarni večer je bil za Ulo izjemni dogodek, staršem, sestri, sošolkam, mentorici in vsem zbranim pa tudi v ponos, saj vsi vemo, da je pri 13-ih letih napisati roman dosežek, za katerega ne potrebuješ samo talenta, le-tega morata presegati tudi neverjetna vztrajnost in jasen cilj.

Ula je pred zbranimi povedala, da je roman v obliki dnevniškega zapisa pisala 5 mesecev, tudi med počitnicami. Z zmagovalnim romanom Lepo spi, Lepotec in lepim posvetilom se je zahvalila založbi, ravnateljici in mentorici.   

Uli želimo, da jo plaketa Mlada pisateljica 2023 Založbe 5ka, ki sta ji jo na literarnem večeru izročila predstavnika založbe, le še opogumi in hkrati opominja, da dar krepi in ga deli med bralce.

Dragi bralci, vabljeni v šolsko knjižnico, saj je založba šoli podarila kar 10 izvodov.

Hvala založbi in čestitke Uli!

Metka Povše, mentorica

Foto: Tanja Jakše

Foto: Janja Baznik