V petek, 17. 11. 2023, smo doživeli izjemno razburljiv naravoslovni dan, poln zanimivih delavnic, ki so nas navdušile in obogatile z novim znanjem. Skupaj z učenci od 6. do 9. razreda smo se podali na dogodivščino, ki je združevala izobraževanje in zabavo.

Tradicionalni slovenski zajtrk – poudarek na lokalni pridelavi hrane

Dan se je začel s tradicionalnim slovenskim zajtrkom, kjer so učenci lahko okušali lokalno pridelane izdelke. Ta del dneva ni bil le priložnost za druženje, temveč tudi za ozaveščanje o pomenu podpore lokalnim kmetom in pridelovalcem hrane.

Izdelava Čeberolc’ – trajnostna alternativa alufoliji
Učenci so sodelovali v delavnici izdelave čeberolce, trajnostnega nadomestka za alufolijo. Z navdušenjem so spoznavali postopek izdelave pod vodstvom ustanoviteljice tega inovativnega izdelka.
Prva pomoč – nujne veščine za vse generacije
Rdeči križ nas je popeljal skozi vodene aktivnosti prve pomoči. Učenci so pridobili osnovna znanja, ki bi lahko enkrat rešila življenje. Ta delavnica je poudarila pomen solidarnosti in pripravljenosti pomagati drugim v nujnih situacijah.
Algoritmi/TikTok – ozadje socialnih omrežij in kvalitetno preživljanje časa
Na delavnici o algoritmih in TikToku so se učenci spoznali s pastmi algoritmov ter ozadjem delovanja priljubljenega socialnega omrežja. Hkrati so razpravljali o kvalitetnem preživljanju prostega časa ter izmenjali izkušnje in mnenja o vplivu socialnih omrežij na njihovo življenje.
Peka medenjakov
V sodelovanju s članicami Društva podeželskih žena Pod Gorjanci smo imeli priložnost speči nekaj slastnih medenjakov.
Aktivnost o energijskih pijačah in sladkorju v pijačah
Delavnica o energijskih pijačah je bila razdeljena v dva dela. Učenci so najprej v računalniški učilnici iskali podatke o sladkorju v pijačah in odgovarjali na povezana vprašanja. V drugem delu so samostojno izvedli aktivnost pod nadzorom učitelja, kar je prispevalo k njihovemu razumevanju pomembnosti zdravega prehranjevanja.
Soba pobega – Reševanje iz ‘Escape Rooma’
Na vrhuncu dneva smo se lotili izziva reševanja sobe pobega. Skozi različne naravoslovne naloge smo iskali pogrešano kemikalijo in reševali šolo pred katastrofo. Ta dinamična aktivnost je povezala znanje iz različnih predmetov ter spodbudila sodelovanje in kreativno razmišljanje.

Naravoslovni dan se je zaključil z izjemnim vtisom in nahrbtnikom, polnim novega znanja. Prepričani smo, da so učenci dan preživeli ne le poučno, ampak tudi zabavno ter da bodo pridobljena spoznanja koristila v njihovem nadaljnjem izobraževanju in življenju.