Današnji dan smo preživeli  v Mação, domačem mestu naših gostiteljev. V dopoldanskem času smo obiskali gasilsko postajo mesta Mação. Prijazni gasilci so nam razkazali njihove prostore in razložili način dela, poveljevanja in delovanja. Ogledali smo si različno opremo in se preizkusili  v številnih tehnikah gašenja. Ugotovili smo, da je to precej zahtevno opravilo.

Po vrnitvi v šolo je sledilo predavanje o gozdnih požarih na Portugalskem, s posebnim poudarkom na tistih s področja Mação. Predstavili so nam tudi poseben kombi, imenovan Macfire, ki služi kot mobilni operativni center za potrebe civilne zaščite. Uporabljali ga za terensko delo, kot zanimivost pa naj omenimo, da so prvo takšno vozilo razvili ravno v mestu Mação, od koder izvira tudi njegovo ime.

Pred kosilom so učenci vseh sodelujočih držav predstavili svoje seminarske naloge o požarih v svoji državi. Naši učenci so svoje delo opravili odgovorno in suvereno in si zaslužijo vse pohvale.

V popoldanskem času je sledilo predavanje o Azijskih osah, ki so tuja vrsta os in predstavljajo veliko grožnjo domačim čebelam in ostalim endemičnim žuželkam. Predavanju so sledile različne delavnice: poslikava majic, landart delavnica in pa delavnica izdelovanja pasti za azijske ose.  Po delavnicah so učenci vsake države ustvarili letak v lastnem jeziku, na katerem so predstavljeni koraki za izdelavo pasti za azijske ose. Ti letaki so namenjeni širši javnosti, z namenom ozaveščanja in so predstavljeni v petih različnih jezikih – slovenščini, portugalščini, nemščini, španščini ter angleščini.

Dan je bil zelo aktiven, poučen, kreativen; jutri pa nas čakajo nove dogodivščine.