V torek, 22. 6. 2021, sva se razrednik 6. razreda Ervin Felicijan in učiteljica geografije in zgodovine Tamara Zakšek z učenci 6. razreda odpravila na zaključno ekskurzijo po Gorenjski. Pot nas je iz Kostanjevice na Krki vodila po dolenjskem odseku avtoceste, mimo Ljubljane do Škofje Loke, kjer smo naredili prvi postanek. Mesto, nastalo na sotočju Selške in Poljanske Sore, smo skupaj z vodnikom spoznavali ob iskanju skritega zaklada. Izhodiščna točka je bila na dvorišču pred Loškim muzejem na gradu, od koder smo se spustili na Zgornji (Glavni) trg ter pot nadaljevali  na spodnji, manj ugledni del mesta. Spoznavanje znamenitosti, eno najlepše urejenih srednjeveških mest na Slovenskem, smo zaključili s sladko nagrado.

Spoznavanje prelepe Gorenjske smo nadaljevali v ljubkem, srednjeveškem mestecu Radovljici, ki je zaščiteno kot kulturni in zgodovinski spomenik. Skozi Gabrov drevored smo se sprehodili do starega mestnega jedra, se ustavili pred rojstno hišo Antona Tomaža Linharta, spoznali srednjeveško sramotilno klop sredi mesta in mogočno cerkev sv. Petra. Z razgledne točke smo s pomočjo informativne table in zemljevida spoznavali ledeniško preoblikovano površje območja Julijskih Alp in pomembne družbeno geografske pojave pred nami. Za konec smo se ustavili še v Čebelarskem muzeju v mestni graščini, kjer smo utrdili že usvojeno znanje o čebelarstvu na Slovenskem. Zadnjo tretjino časa smo namenili obisku turističnega središča Bled, kjer smo se sprehodili ob turkizno obarvanem jezeru, spoznali glavne zanimivosti tega idiličnega kraja, kupili spominke, si privoščili sladoled  in zaužili še zadnje dobrote, ki so nam ostale v naših nahrbtnikih.

Prijetno vzdušje, ki je vladalo na naši ekskurziji, se je nadaljevalo tudi v avtobusu na poti domov.

                                                                                                           Tamara Zakšek

VTISI UČENCEV

22. 6. 2021 smo učenci 6. razreda imeli ekskurzijo po Gorenjski. Najprej smo se odpeljali v Škofjo Loko z bogato zgodovino. Tam smo iskali skriti zaklad po mestu. Nato smo odšli proti Radovljici, kjer smo si ogledali Čebelarski muzej. Na koncu smo se ustavili še na Bledu, kjer smo imeli čas za nakup spominkov in za uživanje v dobrem sladoledu. Organizacija s strani učiteljev Ervina Felicijana in Tamare Zakšek je bila res odlična, pet zvezdic*****.

Livia Zara Hauptman in Ema Petrič, 6. razred