“Zemlja je kot lepa nevesta, ki za okras ne potrebuje draguljev, ki jih je obdelal človek, temveč je zadovoljna z zelenjem svojih travnikov, zlatim peskom svojih morskih obal in dragocenimi kamninami svojih planin.” ( Kahlil Gibran) 

22. aprila obeležujemo dan Zemlje z namenom, da bi razvijali zavest o varovanju okolja v času, ko se soočamo z okoljsko problematiko, kot je onesnaženost zraka, klimatske spremembe in globalno segrevanje.

V skupini Polžki v vrtcu Plavček Kostanjevica na Krki smo si na ta dan ogledali kratko izobraževalno risanko z naslovom Lepši svet- Odpadki, nato pa se pogovorili o naših navadah ravnanja z odpadki. Vzgojiteljice že najmlajšim otrokom od vstopa v vrtec dalje privzgajamo ekološko usmerjene vrednote, tako se med našimi materiali za ustvarjanje večkrat znajdejo kartonski tulci, plastični pokrovčki, KEMS embalaža ipd. S tem otrokom pokažemo, kako lahko nek odpadek recikliramo in z njegovo večkratno uporabo pripomoremo k varovanju našega planeta. Na današnji dan pa smo naredili še korak dlje, saj smo v lončke od jogurta posejali semena buč, ki so bila pridobljena z ekološko pridelavo.

Otroci so imeli veliko priložnosti za raziskovanje lastnosti zemlje. Opazovali so sestavo in barvo zemlje, jo tipali in vonjali. Nato so jo dali v lončke, kamor so posejali seme buče hokaido. Otroci so dobro vedeli, da je potrebno na koncu zemljo s semeni dobro zaliti, saj tudi doma sodelujejo pri sejanju na vrtovih. V ta namen smo v pokrovčke majhnih plastenk navrtali luknjice in dobili prave male zalivalke. Na koncu pa smo lončke postavili na okensko polico v igralnici in potrudili se bomo, da bomo vzgojiti močne sadike, ki jih bomo lahko kaj kmalu odnesli domov na svoje vrtičke.

V skupini Medvedkov so otroci z vzgojiteljicami Zemlji zaželeli vse najboljše in izkoristili dan na travnatem igrišču, kjer sta jih Sonce in Zemlja gostila z lepim vremenom, čudovitimi regratovimi cvetovi in marjeticami. Ptice pa so poskrbele za zvočno harmonijo in sproščeno vzdušje.

Otroci skupine Račke so si ogledali poučno risanko Kapljica in Listek raziskujeta – Kam gredo odpadki, ki jih odvržemo. Likovno so ustvarjali v kolaž tehniki na motiv Kapljica, ob tem so lepili vodne kapljice iz odpadnega časopisnega papirja.

Zapisala: vzgojiteljica Mateja Unetič, vrtec Plavček Kostanjevica na Krki