V četrtek, 25. 2. 2021, je preko spletne aplikacije Zoom potekalo medgeneracijsko branje in druženje učencev, učiteljev in staršev.

Ker smo v okviru projekta RASTEM S KNJIGO prebirali roman Elvis Škorc, genialni štor, ki je bil našim osmošolcem s strani JAVNE AGENCIJE ZA KNJIGO RS podarjen že v lanskem šolskem letu, smo na srečanje povabili tudi avtorico JANJO VIDMAR. Pridružili sta se nam še podpredsednica Društva Bralna značka Slovenije TILKA JAMNIK in generalna sekretarka društva MANCA PERKO.

V izredno zanimivi in sproščeni atmosferi so učenci prebirali odlomke iz romana in razvijali konstruktiven pogovor s pisateljico, ki ga je koordinirala šolska knjižničarka. Naš cilj je bil postaviti nove meje v razumevanju določenega literarnega dela, diskutirati o umetniški svobodi in izmenjati mnenja različnih generacij o vsakdanjih težavah najstnikov in njihovih staršev.

Kaj so o srečanju zapisali naši genialni štori?

“Srečanje mi je spremenilo mnenje o knjigi. Sedaj razumem, zakaj je avtorica uporabila določen stil pisanja. Zanimivo mi je bilo tudi to, da so imeli fantje o knjigi drugačno mnenje kot dekleta.”

Vita Gorenc

“Zelo mi je bilo všeč, ker smo se poglobili v sporočilnost knjige in se veliko smejali.”

Tom Metelko

“Med druženjem, ki je spremenilo moje mnenje o knjigi, sem spoznala, da moram biti naslednjič bolj natančna pri branju. Knjiga med drugim sporoča, da moramo spoštovati drug drugega in biti strpni.”

Nuša Zaman Jelenič

“Všeč mi je bilo, da smo vsi dobili besedo in da smo spoznali avtorico, s katero smo lahko debatirali na zelo zabaven način.”

Jasmina Pisek

“Meni je bilo zelo lepo. Lepa izkušnja, ki bi sicer bila še lepša, če bi jo izpeljali v živo. Knjiga mi je bila všeč, ravno tako tudi druženje z avtorico, ki je zelo zabavna. Želim si, da bi bila takšna bralna značka vsako leto.”

Neža Zaman Jelenič

“Spoznal sem, da pisanje knjig ni lahko.”

Luka Žarn

“Srečanje s pisateljico Janjo Vidmar mi je bilo zelo všeč. Pisateljica je prijazna in na vsako vprašanje nam je z veseljem odgovorila.”

Tia Božičnik Hribar