Danes, 23. decembra, 2020 mineva 30 let od plebiscita, glasovanja o tem, ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država. Slovesna razglasitev plebiscitnega izida je bila tri dni pozneje, 26. decembra. V spomin na ta dogodek vsako leto praznujemo državni praznik dan samostojnosti in enotnosti.  

Učenci predmetne stopnje so dogodke, ki so nam pred natanko tridesetimi leti omogočili nastanek samostojne in neodvisne države Slovenije, odkrivali na spominskih urah pri predmetu zgodovina. Najprej so si ogledali kratek video film, ki je bil posnet za namen obletnice. V video filmu učence nagovori predsednik države g. Borut Pahor, v nadaljevanju pa je na zgoščen način predstavljeno plebiscitno dogajanje.

Video film je dostopen na povezavi: https://www.zbralismopogum.si/plebiscit.html

Drugi del ure je bil namenjen prebiranju in raziskovanju zgodovinski virov ter reševanju delovnega lista o prelomnih decembrskih dogodkih leta 1990. V zaključku ure so učenci podoživeli občutke Slovencev ob razglasitvi rezultatov referenduma. Te so izrazili na »sodoben« način, v obliki objav na družabnem omrežju:

Gradivo, ki so ga učenci spoznali, so z namenom obeleževanja 30. obletnice samostojnosti Slovenije pripravile tri institucije: Arhiv Republike Slovenije, Park vojaške zgodovine in Zavod Republike Slovenije za šolstvo. Rdeča nit celotnega projekta, poimenovanega »Zbrali smo pogum«, je pogum, ki smo ga pokazali v času osamosvajanja. Naj bo spomin na te dogodke večen.