V četrtek popoldne je v kostanjeviški osnovni šoli v okviru projekta Ribe na šolskih krožnikih potekala kuharska delavnica za osebje šolske kuhinje, nato pa še predavanje za starše na temo zdrave prehrane otrok ter pomena rib pri uravnoteženi prehrani.

Delavnico v šolski kuhinji je vodil kuharski mojster Matjaž Pozderec. Pripravili so gojenega soma in postrv. Iz soma so pripravili ribje kroglice z rižem, pire krompirjem s paradižnikom in omako ter grahovo omako s koščki soma in njoki, iz postrvi pa s cornflakesi panirane in hrustljavo zapečene zrezke ter lazanjo. »Pomembna je predvsem priprava ribe, da ni povsem klasična in da riba nima preveč izrazitega vonja, kar je lahko odbijajoče.

Kostanjevica-ribe (6)

Degustacija ribjih jedi

Jed moramo pripraviti tako, da bo zadišalo, ne po ribi, ampak po dobri hrani,« je o načinu priprave ribjih jedi, da bodo bolj primerne za otroke, povedal Pozderec. Sladkovodne ribe, ki jih je v našem okolju dovolj, so po njegovem mnenju zelo primerne tudi za šolsko prehrano.

Vodja šolske kuhinje Renata Olovec pravi, da imajo ribje jedi na šolskem jedilniku vsak teden enkrat, bodisi ribji namaz za malico bodisi tuna v omaki ali ocvrte ribe za kosilo. »Otroci jih imajo radi tako-tako, niso jih dovolj vajeni. Najraje imajo ribji namaz. Delale pa smo tudi že ribje polpete iz mletega soma in so jih kar radi jedli,« je povedala. Jedi, ki so se jih naučile pripraviti na tokratni delavnici, bodo uvedli tudi v šolsko prehrano, zlasti ribje kroglice: »Bomo se potrudile, da bomo čim več tega, kar danes pripravljamo, dale tudi na šolski jedilnik.«

Predavanje za starše je imela prehranska svetovalka Janja Strašek, po predavanju pa so za starše pripravili še degustacijo ribjih jedi, ki so jih pripravili v okviru delavnice.
Kostanjevica-Ribe na solskih kroznikih-delavnica-predavanje (16)

Osebje šolske kuhinje s kuharskim mojstrom Matjažem Pozdercem

P. P., foto: P. P. in OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki

Članek in še več fotografij najdete na spletni strani:
https://www.posavskiobzornik.si/panorama/ribe-na-kostanjeviskih-solskih-kroznikih-88515