Osnovna šola Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki vsako leto med 20. in 30. aprilom  v spomin na umetnika Jožeta Gorjupa, po katerem se imenuje, praznuje dan šole. Osrednja prireditev, ki je hkrati tudi občinska proslava pred dnevom upora in prvim majem, je že vrsto let zaključek otroškega likovnega ex tempora. Letos je nosil naslov RIBA, RIBCA, RIBICA, navdih zanj pa smo poiskali v našem šolskem znaku, na katerem veselo plava ribica iz reke Krke. Obliko ribe ima tudi kljuka mogočnih vhodnih vrat, ki jih je izdelal slikar in kipar Tone Kralj, šola pa se pripravlja tudi na začetek projekta Ribe na šolskih krožnikih.

Riba je sicer tudi starodavni simbol, ki predstavlja povezanost, je tudi simbol plodnosti in življenja, astrološko sta ribi dvanajsto ozvezdje živalskega kroga, riba faronika pa je po ljudskem verovanju bitje v obliki ribe, ki nosi na hrbtu ves svet … Za našo šolo je to eden najpomembnejših simbolov, ki pomeni ključ do energij, do neodkritih potencialov, vrednot, vrlin in vibracij, ki se skrivajo v vsakem posamezniku, je most do medsebojne povezanosti in sožitja med učenci, učitelji, starši in lokalno skupnostjo.

Likovna naloga je bila izziv tako po izboru materiala kot velikosti, barvitosti, načinu predstavitve, udeleženci ex tempora pa so izbrali različne materiale (les, papir, žico, glino, plastenke …). Nastale so izjemno slikovite male plastike, ribe in ribice pa so napolnile kostanjeviški otok, se ujele na trnek ali v bližnje grmovje.

Z motivom ribe se je na letošnjem likovnem srečanju ukvarjalo triinpetdeset učencev iz šestnajstih osnovnih šol, pridružili pa so se jim tudi vsi učenci od prvega od petega razreda domače šole.

Zaključne prireditve in razstave nastalih likovnih stvaritev se je udeležilo veliko obiskovalcev, zbrane pa sta nagovorila tudi župan Ladko Petretič in ravnateljica Melita Skušek. Kulturni program so oblikovali Pihalni orkester Kostanjevica na Krki, otroški in mladinski zbor ter recitatorji Osnovne šole Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki.

Zanimive likovne rešitve, ki so jih ob podpori svojih mentorjev  ustvarili mladi umetniki, bodo razstavljene na kostanjeviškem otoku do 15. maja.

Dan sole1  Dan sole2

Dan sole3 Dan sole4

Dan sole6 Dasn sole5

Fotogalerija –>