DEKD

Na naši šoli se je danes odvila slovesna otvoritev 25. Dnevov evropske kulturne dediščine. Občina Kostanjevica na Krki se je tako kot članica zgodovinskim mest Slovenije pridružila ogrlici, ki jo je hkrati, točno opoldne, nanizalo 12 slovenskih zgodovinskih mest. Kostanjevica na Krki je sama po sebi kulturni spomenik, mesto in občina z bogato zgodovinsko in kulturno dediščino in vse to poskušamo ohranjati tudi za naše prihodnje rodove. Naša šola je bila v DEKD vključena tudi lansko leto, ko so dejavnosti potekale pod skupnim naslovom Dediščina gre v šole. Letos je osrednja tema Praznovanja, v Kostanjevici pa smo jo poimenovali Romanje skozi življenje.

Romanje skozi življenje posameznika, družin, našega starodavnega mesta, vaških okolij in različnih društev zaznamujejo posebni dogodki, verski in tradicionalni prazniki, pomembne obletnice in s tem povezani običaji ter lokalna romanja. Vse to poleg Društva podeželskih žena Pod Gorjanci Kostanjevica na Krki, ki pripravljajo osrednjo prireditev pod naslovom Pa zapojmo eno praznično… v nedeljo, 27. septembra, v okviru DEKD raziskujejo tudi naši učenci. V ta namen smo pripravili 2 dneva s posebnimi vsebinami, in sicer 1 kulturni in 1 tehnični dan. Učenci so razporejeni v različne delavnice, v katerih raziskujejo našo preteklost, običaje, navade, legende… Tako se bodo seznanjali s tradicionalnimi ljudskimi plesi, starimi otroškimi igrami, izdelovali punčke iz cunj, se seznanjali s svetlobo v ljudskem izročilu, ugotavljali, kaj nam pripovedujejo stari predmeti, spoznavali nekdanje obrede, pustovanje, se učili pletenja in vezenja, izdelovali lectova srca, se podali na Kum k sveti Neži in raziskovali, kdaj in čemu so bile postavljene kapelice v naši občini, izdelovali bodo panjske končnice in pekli domače dobrote.

Otvoritvene slovesnosti so se udeležili tudi župan Občine Kostanjevica na Krki Ladko Petretič, Boris Vičič, vodja območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Ljubljana, Barbara Nadbath, vodja Centra za preventivno arheologijo, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Alenka Černelič Krošelj, direktorica Posavskega muzeja Brežice ter Sonja Levičar, vodja izpostave JSKD Krško. Prireditev je popestril tudi izvajalec ljudske glasbe Tomaž Rauch.

Pri izpeljavi zahtevnega projekta nam pomagajo:

      Društvo podeželskih žena Pod Gorjanci Kostanjevica na Krki

      Posavski muzej Brežice

      Etnološko društvo Prforcenhaus

      Družinski muzej starega orodja

      Izvajalec ljudske glasbe Tomaž Rauch

      Planinsko društvo Polom Kostanjevica na Krki

Hvala vsem.

Še enkrat vas vabimo, da se nam v petek, 2. oktobra 2015, ob 18.00 pridružite na zaključni prireditvi.

             

          Ravnateljica:

  Melita Skušek, prof. svetnica