DSC 7480

V petek, 19. decembra 2014, smo se odpravili na Grad Rajhenburg, kjer smo snemali film Turjaška Rozamunda po literarni predlogi Franceta Prešerna.

Res je, da je bil ta dan težko pričakovan, saj smo se pod vodstvom učiteljice Metke Povše dolgo pripravljali na to snemanje. Naučili smo se srednjeveškega plesa, vsak svojega besedila, hkrati pa smo korak za korakom osvajali osnovne korake gledališke igre.

Grad v Brestanici je prenovljen in izjemno razkošen, bili smo počaščeni, da smo lahko tukaj snemali kot kakšne pomembne osebnosti.

Ob prihodu smo poleg prekrasnega ambienta občudovali še prelepe, razkošne srednjeveške obleke, ki so bile namenjene nam – igralcem. Navdušeno in z vsem spoštovanjem smo jih oblekli, si uredili pričeske in masko.

Potem pa se je začel pravi SNEMALNI DAN.

To pomeni, da nič ni bilo dobro ob prvem posnetku. Sledile so ponovitve in popravki, igralci smo bili tudi malo živčni, a smo vseeno uživali.

Bilo je nepozabno. Za kamero se je dogajalo veliko zabavnih stvari.

Za celotno organizacijo, ki je vključevala prostore na gradu, rekvizite, ki so predstavljali srednji vek, srednjeveške kostume in glasbo je poskrbel učitelj Janez Zakšek.

Na koncu snemanja nas je učiteljica Metka nagradila z  jabolčnimi zavitki, s katerimi smo se posladkali.

Z učiteljema, ki sta v to vložila veliko dela, smo ustvarili lep film, na katerega smo zelo ponosni in ga bomo z veseljem pokazali tudi naslednjim generacijam.

Film ste si lahko ogledali na šolski in občinski prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku, ponovno pa si ga lahko ogledate na tej povezavi:

Laura Cvelbar, 9. razred