ext 25 1024 x 685

ZAKLJUČILI 25. OTROŠKI LIKOVNI EXEMPORE

 

Naša šola v mesecu aprilu v spomin na domačina Jožeta Gorjupa, slikarja, kiparja in grafika, po katerem nosi ime, praznuje svoj praznik, dan šole. Ob tem pripravljamo številne prireditve za učence, starše in širšo skupnost.

 

Med tradicionalne in medijsko najodmevnejše dogodke sodi tudi srečanje mladih likovnih ustvarjalcev – mednarodni otroški likovni extempore. Vsako leto se tega celodnevnega srečanja udeleži od 80 do 100 otrok, tudi iz nekaterih sosednjih držav, do sedaj smo tovrstno likovno izražanje omogočili več kot 1800 otrokom iz vse Slovenije in tudi tujine. Srečanje mladih likovnikov sodi med tiste  drobce utripa Kostanjevice na Krki, ki vedno znova prinaša živahne podobe najmanjšega slovenskega mesta. To je prav poseben dan, ko se Kostanjevica spremeni v mesto mladih ustvarjalcev in tudi zaradi tega ima svoj sloves ne le na Dolenjskem in v Posavju, ampak je kot edinstvena vpeta v spomin skoraj slehernega Slovenca.

 

Letošnja prireditev je bila 25. aprila, mladim ustvarjalcem pa smo tokrat za likovni izziv postavili poslikavo lesenih TIPIČNIH KOSTANJEVIŠKIH ČOLNOV.

S čolnom je skušalo letos zapluti 90 učencev iz 32. osnovnih šol. Mladi likovni ustvarjalci, ki so ustvarjali na tokratnem srečanju, morda ne bodo postali ravno vrhunski umetniki, česar tudi ne pričakujemo, nedvomno pa bodo za večno ostali zapisani kot ljubitelji likovne umetnosti in Kostanjevice na Krki. In kar je še najpomembnejše, tudi če govorimo o vsesplošni krizi, ne smemo zanemarjati kulture in ustvarjalnosti mladih, kajti človek za svoj razvoj potrebuje tudi tovrstno hrano.

 

Prireditev sta pozdravila tudi župan Občine Kostanjevica na Krki Mojmir Pustoslemšek in direktor Galerije Božidar Jakac Bojan Božič. Razstavo, ki bo na ogled do 20. maja 2014, je slavnostno odprla Direktorica direktorata za kulturno dediščino z Ministrstva za kulturo Špela Španžel.

 

Vsem, ki ste ustvarjali na 25. otroškem extemporu, čestitamo za odlično opravljeno nalogo, mentorjem učencev pa zahvala za spodbudo in vodenje.

Iskrena hvala tudi vsem sponzorjem in donatorjem, posebna zahvala pa Miru Črtaliču, ki je izdelal pomanjšane čolne, ter soorganizatorjema – Galeriji Božidar Jakac in Občini Kostanjevica na Krki.

 

Prireditev so omogočili

NEK, Krško

ATHOS Elektrosistemi d.o.o., Kostanjevica na Krki

KRKA, tovarna zdravil, d.d., Novo mesto  

KOSTAK d.d., Krško

KROVSTVO, TESARSTVO Sandi Tršinar s.p., Kostanjevica na Krki 

SL – INŽENIRING Boršt d.o.o.

PODGORJE d.o.o, Šentjernej

BIRO CENTER, d.o.o., Krško

DRUŠTVO VINOGRADNIKOV Kostanjevica na Krki

KLUB JAMARJEV Kostanjevica na Krki

MERCATOR d.d., Krško

PANVITA MIR

PEKARNA PEČJAK

AGRO MRKAC

KMETIJA GORENC

MESNI BUTIK JELER

DON DON

 

Posebna zahvala:

Občini Kostanjevica na Krki

Galeriji Božidar Jakac

Miru Črtaliču

Majdi Kranjc

Dragu Jordanu

Boštjanu Colariču

Janji Grubar

 

Objave v medijih:

Lokalno.si–>

Posavje.info–>

Umetniki pri delu–>