c20170516 143817

V torek, 16. maja 2017, je bila na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI), Univerza v Mariboru (UM), tradicionalna celodnevna prireditev Mariborski robotski izziv, ki združuje državna tekmovanja v robotiki za osnovnošolce, srednješolce in študente. Državno tekmovanje ROBObum, ki zajema ROBOsled in ROBOCupJunior, se tradicionalno izvaja skupaj z državnim tekmovanjem za študente in dijake RoboT.

ROBObum tekmovanje je organizirano dvostopenjsko: na regionalni stopnji se izvedejo predtekmovanja, kjer se najboljše ekipe kvalificirajo na državno stopnjo.  Tudi letos je državno tekmovanje ROBOsled organizirano v dveh razredih: DIRKAČ in POZNAVALEC. V razredu DIRKAČ zmaga robot, ki tekmovalno progo, označeno s črno črto na beli podlagi, prevozi v najkrajšem času. V razredu POZNAVALEC se učenci osnovne šole pomerijo v poznavanju zgradbe in delovanja mobilnega robota, ki so ga zgradili.

Tudi letos so se tekmovalne ekipe in posamezniki podobno kot že v preteklih letih potegovali tudi za glavno nagrado ROBOsled, pri kateri sta upoštevana rezultata v obeh kategorijah tekmovanja.

Na regijskem tekmovanju v Krškem je tekmovalo dvaindvajset vozil. Borutu Jordanu, učencu 9. razreda naše šole, je uspelo izdelati vozilo, ki je bilo najhitrejše. S tem si je priboril pravico udeležbe na finalnem tekmovanju v Mariboru.

V Mariboru se je tekmovanje začelo z razredom Poznavalec, v katerem je tekmovalo 18 tekmovalcev. Med njimi je edino Borutu uspelo zbrati vse možne točke. S tem rezultatom je prišel na prvo mesto. Štirje najboljše posameznike so nato poklicali še na ustni zagovor. Po odločitvi komisije je Borut tudi tu pokazal največ znanja in si s tem pridobil prvo mesto v kategoriji Poznavalec.

Tekmovanje se je nadaljevalo še v kategoriji Dirkač, kjer je štartalo več kot 45 vozil. Borutovo vozilo je po dveh napetih dirkah kot šesto po času prevozilo progo.

Po upoštevanju rezultata za Poznavalca in Dirkača je na koncu tudi glavno nagrado ROBOsled 2017 osvojil Borut Jordan  s svojim vozilom.

Tekmovanju je sledila še razglasitev zmagovalcev in podelitev priznanj in nagrad sponzorjev.

Čestitamo!

 a20170516 132936 20170516 115831

Priznanja