mmm

V četrtek, 22. 10. 2015, smo se učenci osmega razreda OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki, ki smo vključeni v  izbirni predmet glasbena dela, in učenci devetega razreda,  v okviru pouka slovenščine, odpravili v Kulturni dom Krško, v katerem smo nekateri dobili odlične sedeže v prvi vrsti in si ogledali muzikal Cvetje v jeseni, ki je nastal po istoimenski literarni predlogi slovenskega pisatelja Ivana Tavčarja.

Cvetje v jeseni je prispodoba za ljubezen, med meščanskim Janezom in kmečkim dekletom Meto. Povest ima naslov Cvetje v jeseni, ker Janezova pozna, a nežna in iskrena ljubezen do Mete zaradi njene nenadne smrti, tako kot cvetje v jeseni, ne obrodi sadov.

Vodilna tema je nasprotje med meščanskim in kmečkim načinom življenja. Z osebno izkušnjo to nasprotje pokaže Janez, ki zgodbo pripoveduje.

Predstava je bila več kot izjemna. Navdušeno smo jo spremljali in enostavno sproščeno uživali v pevskih podvigih igralcev, komičnih vložkih, ki so nas nasmejali in so hkrati popestrili zgodbo. Veseli smo bili, da smo bili deležni vrhunskega muzikala, ki nam je pokazal, kako izjemne umetnike ima naša deželica. Nekateri s solzami v očeh, vsi pa vsekakor navdušeni smo zapustili dvorano, ko smo za vrati ugotovili, da se lahko fotografiramo  z glavnimi igralci. Osmošolci smo takoj stekli do Janeza (operni in koncertni pevec Matjaž Robavs, član tria Eroika) in Mete (igralka Maja Martina Merljak), učiteljica pa nas je z veseljem slikala.

Osmošolci z glavnima igralcema, Majo Martino Merljak in Matjažem Robavsom

Maša Jordan, 8. razred