pomen zdrave pr

                                                                                  Vir: http://www.zdrava-juhica.si/

 

Moja osnovna filozofija o hrani je takale: če raste, jo jej; če ne raste, je ne jej. Sadje, zelenjava, orehi, lešniki in žitarice rastejo. Slaščice in coca-cole ne rastejo.”  (Louise Hay)

 

Spoštovani starši!

V četrtek, 20. 11. 2014, vas ob 17.00 vabimo na predavanje dipl. med. sestre Vlaste Curhalek, ki bo spregovorila o pomenu zdrave prehrane v vsakdanjiku otroka in mladostnika.

 

Temelj zdravega prehranjevanja za otroke in mladostnike je pestra, kakovostna in raznolika prehrana, ki je dobra popotnica za nadaljnje življenje. Neustrezne prehranjevalne navade v obdobju otroštva in mladostništva vplivajo na prehranjevalne navade v kasnejših življenjskih obdobjih in s tem povezane bolezni, med katerimi izstopajo: prekomerna prehranjenost, debelost, porast kroničnih nenalezljivih bolezni, bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen tipa 2, arterijska hipertenzija, respiratorne težave itd.

Najnovejša raziskava je pokazala, da so slovenski otroci na četrtem mestu najbolj debelih otrok na svetu. Za nami so se uvrstili celo Američani (delež prekomerno težkih in debelih otrok v starostni skupini od 6 do 19 let znaša pri fantih 28,9 %, pri dekletih pa 24,1 %).

 

PRED IN PO PREDAVANJU BODO NA STOJNICAH SVOJE PRIDELKE PREDSTAVILI LOKALNI EKO PRIDELOVALCI, in sicer:

EKO KMETIJA MEŽIČ iz Malega Podloga (različne moke, domač kruh)

KMETIJA KORBAR iz Močilnega (mleko in mlečni izdelki brez GSO, različne vrste sirov, jogurt)

KMETIJA GRAMC, Kostanjevica na Krki (domač jabolčni sok…)

EKO KMETIJA FRANKO, Šentjernej (različne vrste ekoloških kosmičev)

 

PO PREDAVANJU BODO REDNE MESEČNE GOVORILNE URE.

Ravnateljica: Melita Skušek